Inwestycje

Komora próżniowa chłodnicza – niezbędna w branży spożywczej

• Zakładki: 37


W wielu branżach trzeba stosować specjalistyczne sprzęty czy urządzenia, gdyż dzięki temu można osiągnąć większą efektywność pracy, ale też wydajność czy bezpieczeństwo. Doskonale tutaj sprawdza się próżniowa komora chłodnicza. Warto na jej temat dowiedzieć się więcej.

Czym jest próżniowa komora chłodnicza?

Komora próżniowa chłodnicza jest niezwykle efektywnym urządzeniem, które schładza owoce oraz warzywa do pożądanej temperatury wynoszącej od 2 do 4 stopni Celsjusza. Taka metoda pozwala na schładzanie warzyw liściastych typu szpinak, sałata czy pietruszka naciowa. Dzięki nim dłużej zachowują świeżość. Jednocześnie sprawdzi się również do schładzania innych produktów wrażliwych, do których możemy zaliczyć zarówno grzyby, jak i kwiaty cięte. W takiej komorze dochodzi do obniżenia ciśnienia w otoczeniu, a następnie odparowania pary wodnej z danego produktu. W kolejnym etapie dochodzi do powierzchniowego obniżenia temperatury. Dzięki temu produkty spożywcze nie tracą na swojej jakości, ale też nie dochodzi do gnicia czy psucia. 

Dlaczego warto wybierać komory próżniowe chłodnicze?

Komory próżniowe chłodnicze są niezwykle wydajne. Pozwalają na maksymalną oszczędność energii, a więc i koszty użytkowania są nieduże. Dostępne są w wielu wymiarach. Dzięki nim produkty spożywcze zyskują dłuższy czas przydatności niż w przypadku standardowego schładzania. Do tego sam montaż i demontaż także nie nastręcza problemów. Warto tutaj zwrócić uwagę na ów sposób schładzania. W tym przypadku wykorzystywana jest energia parowania zamiast zimnego powietrza, które w wielu przypadkach jest wymuszane. Schłodzenie za pomocą takiej komory jest szybkie, a do tego występuje duży zakres temperatur. Można takiemu schłodzeniu poddawać wszystkie produkty, niezależnie czy są luzem czy w opakowaniu. Artykuł powstał przy współpracy z firmą TECHEM.       

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
31 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *