Chcesz pracować z wyjątkowymi produktami regionalnymi – wytwarzać je, sprzedawać lub transportować? Sprawdź, jakie unikalne polskie produkty spożywcze wywodzą się rodzimej z tradycji i dzięki temu zyskały chronione oznaczenie geograficzne w Unii Europejskiej, co sprawia, że nie można produkować ani sprzedawać ich nigdzie indziej!
Toruńskie pierniki
Jako oddany fan pierników możesz wytwarzać i sprzedawać je w dowolnym mieście, lecz wywodzące się z tradycji, oryginalne toruńskie pierniki masz prawo wyrabiać tylko w Toruniu. Zanim jednak aplikujesz na tę posadę, upewnij się, na jakim etapie stoi spór firm toruńskich o znak towarowy „Toruńskie pierniki”. Możliwe, że będziesz musiał złożyć CV do konkretnej firmy, która go posiada. Sprawdź oferty: praca Toruń.
Obwarzanki krakowskie
Znacznie łatwiej niż producentem i sprzedawcą toruńskich pierników jest zostać twórcą i dystrybutorem obwarzanków krakowskich. Ten wyjątkowy tradycyjny wypiek stanowi jeden z najważniejszych symboli Krakowa, toteż może być wyrabiany i sprzedawany wyłącznie tam.
Oscypek podhalański
A może interesuje Cię praca w malowniczych polskich górach? Na Podhalu masz szansę zostać wytwórcą i sprzedawcą oscypka, czyli charakterystycznego wędzonego sera z mleka owczego. Do wyboru masz kilka gmin w województwach śląskim i małopolskim. Jeśli jednak preferujesz inne miasto, możesz zająć się produkcją podobnego sera – gołki.
Poznański rogal świętomarciński
Na koniec coś słodkiego rodem z Poznania. Jeśli chcesz pracować w cukierni lub piekarni i serwować ludziom słodkie uśmiechy, rozważ placówkę posiadającą certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Właśnie tutaj będziesz mógł wyrabiać i sprzedawać tradycyjne rogale poznańskie nadziewane białym makiem.
Zdj. Shutterstock